“Michelin” jaunākajā ceļvedī iekļauti 34 Latvijas restorāni
Starptautiskajā gastronomijas ceļvedī “Michelin Guide” 2026. gadā iekļauti 34 Latvijas restorāni, tostarp trīs jauni restorāni, kā arī pa vienai zvaigznei saglabājuši restorāni “John Chef’s Hall” un “Max Cekot Kitchen”, informē “Michelin Guide” pārstāvji.
No jaunākajā ceļvedī iekļautajiem restorāniem 27 atrodas Rīgā, bet septiņi citviet Latvijā.
Apbalvojumus “Bib Gourmand”, kurus piešķir restorāniem, kas piedāvā lielisku ēdienu par pieejamu cenu, saglabā pērn ieguvušie restorāni “Snatch”, “Shōyu” un “Milda”, un tiem pievienojušies arī “SMØR Bistro” un “H.E. Vanadziņš”.
Gvendals Puleneks (Gwendal Poullennec), MICHELIN ceļveža starptautiskais direktors, norāda: “Mēs esam priecīgi sveikt trīs jaunus restorānus MICHELIN ceļvedī Latvijā 2026 – īpaši izceļam SMØR Bistro, kas iekļauts ceļvedī ar Bib Gourmand apbalvojumu par lielisku ēdienu, kurā ietvertas franču un dāņu virtuves garšas. Apvienojumā ar siltu atmosfēru un stilīgu interjeru, tas ir arī pelnīts uzvarētājs mūsu Gada atklāšanas balvas kategorijā.”
Šogad galvenajā izlasē ir iekļauti 27 restorāni, no kuriem divi ir iekļauti ceļvedī pirmo reizi – “The Catch” un “Māsa” Rīgā.
Vienlaikus īpašā “Gada atklāšanas balva” pasniegta Kasparam Barsukovam restorānā “SMØR Bistro”, “Jaunā šefpavāra balva” – Timofejam Monahovam restorānā “Seasons”, “Servisa balva” – Sergejam Šiporovam un komandai restorānā “The Catch”, “Someljē balva” – Ivaram Kalniņam restorānā “Riviera”.
Jau ziņots, ka pērn oktobrī “Michelin” ceļvedī tika iekļauts 31 Latvijas restorāns, tostarp “Michelin” kvalitātes zvaigzne tika piešķirta restorānam “John Chef’s Hall”, bet zvaigzni saglabāja restorāns “Max Cekot Kitchen”.
“Michelin” zaļo zvaigzni jeb ilgtspējas apbalvojumu saglabāja restorāns “Pavāru māja”.
“Michelin Selected Restaurants” ceļvedī pērn tika iekļauti pieci jauni restorāni – “B7”, “Babo”, “Lowine”, “Seasons” un “Stage 22”.
Prestižās “Michelin” zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā kvalitatīvus ēdienus, ievērojot piecus universālus kritērijus – sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.
Zvaigznes piešķir uz vienu gadu – pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Dažreiz restorāni mēdz arī zaudēt zvaigznes, norāda LIAA.
Viena “Michelin” zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par “augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt”, divas – par “izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta” un trīs – par “izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu”.
Avots: LETA