No 15. janvāra ieceļošana Latvijā ar gaisa transportu ir atļauta tikai ar negatīvu COVID-19 testu

14. janvāris, 2021

No 2021.g. 15. janvāra Latvijā ar gaisa transportu varēs ieceļot, tikai uzrādot negatīvu Covid-19 testu, kas nodots ne ilgāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas gaisa kuģī uz Latviju! Ieceļojot Latvijā no Eiropas Savienības valstīm, izņemot Islandi un Vatikānu, Tev obligāti jāievēro 10 dienu pašizolācija!

Kādas ir  prasības ieceļošanai Latvijā?

Negatīvs Covid-19 tests

No 15.janvāra ieceļošana Latvijā ar gaisa transportu ir atļauta tikai pasažieriem ar negatīvu COVID-19 testu, kas nodots ne ilgāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas gaisa kuģī uz Latviju. Ceļotājiem bez testa iekāpšana gaisa kuģī tiks atteikta.

Testam jābūt atzītam valstī, no kuras persona izceļo. Apliecinājums par negatīvu testu ir testa rezultāts,  ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, un tas dokumenta veidā vai elektroniski viedierīcē jāuzrāda pirms iekāpšanas gaisa kuģī.  Apliecinājumam ir jābūt angļu, franču, vācu, krievu valodā vai tās valsts valodā, kurā persona iekāpj gaisa kuģī uz Latviju.

Tests nepieciešams arī pasažieriem, kas ceļo ar biznesa aviācijas gaisa kuģiem. Ja persona ceļo ar gaisa kuģi, kura lidojuma statuss ir “Private flight”, persona var ieceļot Latvijā arī ar pozitīvu testa rezultātu, savukārt ja lidojumam ir statuss “Commercial flight”, ieceļot var tikia ar negatīvu testa rezultātu.

Tests nav nepieciešams:

  • bērniem līdz 11 gadu vecumam;
  • personām, kas saņēmušas nepieciešamās Covid-19 vakcīnas devas;
  • aviopasažieriem, kuri Latvijā atrodas tranzītā un nepamet lidlauka kontrolējamo zonu,
  • diplomātiskā korpusa pārstāvjiem;
  • pārvadātāju darbiniekiem un apkalpes locekļiem,
  • jūrniekiem, kas dodas uz vai no savas darbavietas.

Personai, uz kuru attiecas kāds no izņēmumiem, jābūt dokumentam, kas to apliecina. Iesakām iepriekš sazināties ar savu aviokompāniju un šo situāciju izrunāt.

Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no augsta saslimstības riska valstīm ir noteikta obligāta 10 dienu pašizolācija. Valstu saraksts atrodams Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā.

Latvijas valstspiederīgie un ES pastāvīgie iedzīvotāji ar uzturēšanās atļaujām, kuriem ir pozitīvs Covid-19 tests, var atgriezties Latvijā tikai ar privāto autotransportu – gaisa pārvadājumus nokļūšanai Latvijā šādi ceļotāji nevar izmantot.

E-apliecinajums vietnē Covidpass.lv

Pirms ieceļošanas Latvijā visiem pasažieriem vietnē covidpass.lv jāaizpilda e-apliecinājums, ka, ierodoties Latvijā, ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Apliecinājumu var aizpildīt ne agrāk kā 48 stundas pirms ieceļošanas Latvijā.

Pēc apliecinājuma aizpildīšanas ceļotājs vietnē un savā e-pastā saņem QR kodu, ko mobilajā ierīcē vai izdrukātā veidā jāuzrāda pirms iekāpšanas lidmašīnā. Ja pasažierim šāda QR koda nav, gaisa pārvadātājs ir tiesīgs atteikt lidojumu. Ja QR kods ir pazaudēts, to var atjaunot vietnē covidpass.lv.

Pašiozlācija

Ierodoties Latvijā no augsta riska valstīm, kurās Covid-19 kumulatīvais 14 dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem pārsniedz 50, ir jāievēro obligāta 10 dienu pašizolācija arī tad, ja Covis-19 testa rezultāts ir negatīvs. Pasažiera pienākums ir pēc ieceļošanas no šādas valsts pēc iespējas ātrāk nokļūt dzīvesvietā vai citā uzturēšanas vietā.